Hyundai FE Fuel Cell Concept: Nová generace palivových článků

Hyundai na vývoji vodíkových vozů pracuje už dvě dekády. Poslední variantou, která by takovou jízdu umožnila, byl model ix35 Fuel Cell, který se začal sériově vyrábět v roce 2013 a prodává se celkem v 17 zemích světa. Žhavou novinkou je koncept FE Fuel Cell Concept, který zároveň symbolizuje program ekologických vozů Hyundai - v něm by do roku 2020 mělo být představeno 14 i více nových modelů s tímto zaměřením.

Koncept FE Fuel Cell se inspiroval přírodou a vodou, která je jedinou složkou emisí tohoto vozu. Tomu odpovídá i jeho design, postavený na čistých a klidných tvarech, které mají naznačovat soulad s životním prostředím. Poháněn je čtvrtou generací techniky palivových článků vyvinutých společností Hyundai Motor, která na nich usilovně pracuje a testuje v reálných podmínkách provozu po celém světě. Nové palivové články jsou v porovnání s těmi z modelu ix35 Fuel Cell o 20 % lehčí a mají o 10 % vyšší účinnost. Hustota výkonu sady palivových článků byla navíc navýšena o 30 %, což umožní vozidlu delší dojezd. Ten by měl dosahovat až 800 km na jednu náplň palivových nádrží, což v oblasti ekologických vozů představuje revoluci.

V interiéru najdeme také zajímavé novinky. Jedná se např. o vnitřní zvlhčovač vzduchu, který recykluje vodu, vypouštěnou vozidlem při získávání energie z vodíku. Ve výbavě jsou i přenosné sady akumulátorů, nabíjené z palivových článků vozu a sloužící k napájení přenosných zařízení cestujících. V zavazadlovém prostoru je umístěn integrovaný nosič s nabíječkou pro elektrický skútr.

Podle slov zástupců Hyundai by prvky konceptu FE Fuel Cell měly ovlivnit podobu modelu SUV s palivovými články, který by měl být uveden na trh v příštím roce. Tento vůz bude vybaven asistenčními systémy Hyundai Smart Sense a s pohonem na vodík má nabízet opravdu dlouhý dojezd.