SsangYong představuje koncept nového SUV XAVL

Model XAVL je pokračovatelem verze XAV z roku 2015. Vychází tak z jeho ostře řezaných hranatých linií, mohutných proporcí nárazníku či výrazných ochranných plátů podvozku. Designérům automobilky však za vzor stálo původní Korando z 90. let. XAVL by mělo disponovat působivými rozměry 4630 x 1866 x 1640 mm a rozvorem 2775 mm. Díky tomu pojme až 7 cestujících v konfiguraci sedadel 2-3-2, jejich druhá a třetí řada je navíc sklopná a posuvná. Palubní desce dominuje obří obrazovka o 10,25 palcích, na níž lze ovládat multimediální systém s navigací. Přístrojová deska je plně digitální. Cestující vzadu mohou využít např. WiFi hotspot. Propojení s chytrým telefonem umožní např. ovládání ventilace, klimatizace či celého infotainmentu.

A jakého se modelu XAVL dostane pohonu? Pod kapotou by se mohly objevit dva motory - zážehová patnáctistovka či dieselová šestnáctistovka. K oběma bude možné přiřadit jak manuální, tak automatickou převodovku, pohon bude v obou případech na předních kolech. Jízdní vlastnosti a schopnosti doplní např. venkovní airbag pro chodce či bezpečnostní vak mezi předními sedadly. V nabídce bude také množství asistenčních systémů - autonomní brzdění, udržování v jízdním pruhu, sledování mrtvého úhlu nebo detekce dopravy za vozidlem.

Kdy by se XAVL mohl objevit v prodeji zatím není jasné. Míra rozpracování konceptu ale naznačuje, že by to mohlo být již brzy.